Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Susanne Giraud

Susanne Giraud har lång internationell erfarenhet och har bott i Turkiet i tjugo år, där hon bl.a. varit skribent i Turkish Daily News. År 2013 gav hon ut boken "oss håller inga bojor, oss binder inga band" tillsammans med Jan Mårtenson. Boken baserar sig på dagböcker och handlar om Susanne Giraud's mormor Linde Klinckowström - von Rosen och hennes långritter genom Europa under åren 1926-1932.

Följ med på en resa genom 20-talets Europa

Susanne Giraud berättar om sin mormor Linde Klinckowström-von Rosen som tillsammans med sin älskade häst Castor korsade Europa sex gånger under åren 1926-1932. Linde och Castor tillryggalade sammanlagt nästan 13000 kilometer genom ett krigshärjat Europa som försökte resa sig efter Första Världskrigets förödelse.

Det här är berättelsen om kvinnan som följde sin dröm…

Uppvuxen på det vackra godset Stafsund på Ekerö, i en liberal men högadlig familj, skrev Linde i sina dagböcker att hon drömde om att sadla sin Castor och rida ifrån allt – inklusive sig själv.

Linde lade dåtidens konventioner åt sidan och blev ett levande bevis för att “allt man vill, det kan man göra”.

Det här är berättelen om mod…

Tillsammans färdades Linde och Castor genom ett Europa där minnena av kriget dagligen gjorde sig påminda – utbombade hus, minor som exploderade på fälten, hjälmar och gasmasker som de ibland hittade på sina rastplatser. Storstädernas slum var bebodda av människor som kämpade för sitt dagliga bröd i de industrier som explosionsartat växte upp. Skorstenarna sprutade ut sin svarta rök och vägnätet blev allt tätare trafikat av bilar som ersatte hästar och oxar. Linde och Castor fann oftast sina nattkvarter på små värdshus med intilliggande stall. Andra nätter bodde de hos släktingar på stora slott där Linde fick vandra genom jättelika salar för att hitta sitt sovrum och Castor stod med halm upp till knäna. Om inte annat bjöds så övernattade Linde i Castors box tillsammans med stallmössen eller i godsvagnar där de båda camperade ihop. Oavsett var de övernattade fanns det bara en sak som var viktigare än allt annat för Linde; att se till att Castor hade det bra, att han fick sina kilon med havre, en skön bädd med halm och ett varmt täcke på sin rygg.

Det här är berättelsen om “belle époque”…

Långritternas mål var bland annat Paris, där Linde bodde hos sin syster Thora som var gift med konstnären Nils Dardel. I Paris bestod umgänget av de bohemiska konstnärer som idag utgör några av våra mest berömda namn – Modigliani, Brancusi, Tzara, Léger men även svenska namn såsom Isaac Grunewald, Sigrid Hjerten och Rolf de Maré. En annan långritt hade Rom som mål, och väl där stannade de en vinter och Linde’s närmaste vänner blev de vitryssar som flytt undan den Ryska Revolutionen fasor år 1917. Miljöer och mänskliga möten skildras i detalj i Linde’s dagböcker.

Det här är berättelsen om kärlek…

Med en sökande själ undrade Linde själv hur hon någonsin skulle komma till ro. Hennes jämnåriga väninnor hade alla hittat sitt lämpliga “parti”, men för Linde kändes pressen att gifta sig som att motas in i en fälla som skulle slå igen och beröva henne friheten – den frihet som hon värderade så högt. Men så en dag träffade hon sin kärlek, mannen vid vars sina hon stannade tills döden skilde dem åt, när Linde fortfarande var alltför ung. Själv levde hon ett långt liv och gick bort år 2000, 98 år gammal.

Hon både skrev och målade mycket och hennes livs äventyr blev åren i sadeln på Castor.

För mer information eller bokning av Susanne Giraud som föreläsare, vänligen fyll i en intresseanmälan eller ring 08-22 20 10

Intresseanmälan

Skicka din förfrågan till oss så tar vi personligen kontakt med er.
För gratis bokningshjälp ring 08-222010 eller mejla info@macespeakers.se

Vänligen skriv in texten från bilden

captcha

Avvakta tills ett meddelande kommer upp att din förfrågan har kommit fram