Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Maria Borelius

Maria Borelius är biolog, vetenskapsjournalist, företagare och uppskattad föredragshållare. Hon har skrivit flera engagerade böcker om hälsa, och har själv burit tabut över mental ohälsa i sin egen familj. Dessa erfarenheter fick henne att skriva boken "Släpp sista tabut-mental ohälsa ut ur garderoben", som hon pratat om hos Malou i TV4, på SvTs "En författare-en bok" samt i många uppskattade föredrag på arbetsplatser, i vården och ute i den vetenskapliga världen

Maria Borelius berör mental ohälsa – är det tabu?

Det är dags att människor slutar skämmas för psykiatriska diagnoser – det måste bli lika okej att ha panikångest som att ha diabetes. Det måste bli lika okej att äta antidepressiva som att ta blodtryckssänkande.

Det är ”dags att tänka om” säger Maria Borelius

I en tid när många tidigare skambelagda ämnen kommit till ytan-homosexualitet, skilsmässor, cancer- sitter fortfarande alla de som har ont i själen i folkhemmets skamvrå. Fyrtio procent av alla sjukskrivningar-ändå sker detta i det tysta. På jobbet hyschas det, i vården diskrimineras man, och familjerna sluter sig om sin stora hemlighet. Priset betalar vi alla i form av självmord, långa sjukskrivningar, skam och skuldbeläggning. Vad beror tabut på? Vad säger forskningen? Och hur kan vi hjälpas åt att bryta stigmat-på jobbet, i vården och bland vänner och familj? Och tänk om mental ohälsa inte alls börjat i hjärnan-utan att faktiskt hela den fysiska kroppen är medicinskt involverad också? Det är dags att tänka om-det börjar med oss själva, och vi har allt att vinna och inget att förlora.

Maria Borelius vill vädra ut skammen

Maria Borelius vill  humanisera, informera, ge perspektiv och hopp. Psykisk sjukdom finns i alla kulturer och beror på både arv och miljöfaktorer. De sista 60 åren har läkarvetenskapen stormat fram på området och kan idag både bota och normalisera. Antidepressiva och antipsykotiska läkemedel har ökat livskvaliteten och minskar antalet självmord dramatiskt. Inom psykoterapin har framförallt KBT-terapin fått stora framgångar när det gäller att behandla ångest, depression och fobier.

Mer kunskap om mental ohälsa med Maria Borelius

De mentala sjukdomarna är idag den största sjukdomsgruppen i Sverige. En av tre sjukskrivna idag har en psykiatrisk diagnos. Depression, ångest, utbrändhet, ADHD och ätstörningar drabbar i olika former varje familj. Kostnaden i Sverige idag är ca 60 miljarder kronor årligen för vård och sjukskrivningar. Mer kunskap om detta behövs och framför allt att tabut kring psykisk ohälsa försvinner.

För mer information eller bokning av Maria Borelius som föreläsare, vänligen ring 08-22 20 10 eller fyll i en intresseanmälan.

 

Intresseanmälan

Skicka din förfrågan till oss så tar vi personligen kontakt med er.
För gratis bokningshjälp ring 08-222010 eller mejla info@macespeakers.se

Vänligen skriv in texten från bilden

captcha

Avvakta tills ett meddelande kommer upp att din förfrågan har kommit fram